Adnan Đerzić: Nadam se da ćemo se uskoro svi radovati rukometnoj igri

Nakon tri godine provedene u prvoj Federalnoj ligi, rukometaši Krivaje vratili su se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Nova sezona u elitnom rangu bh rukometa trebala bi krenuti početkom oktobra mjeseca. U julu mjesecu ove godine Rukometni klub Krivaja dobio je novog trenera. Nakon tri godine provedene na klupi Krivaje, Damir Memić, se povukao sa mjesta trenera seniorske ekipe, zbog privatnih i porodičnih obaveza, a na to mjesto došao je, po drugi put, Adnan Đerzić.

Đerzić je takođe jedan od izdanaka škole rukometa RK Krivaja, dugo godina nastupao je za seniorski tim nakon čega se posvetio trenerskom poslu. Do sada je bio angažovan kao trener ŽRK Krivaja, RK Žepče a u trenutku preuzimanja RK Krivaja radio je u školi rukometa RK Krivaja kao trener juniora, gdje je nakon odlaska Damira Memića, preuzeo je kormilo seniorske ekipe.

Đerzić je imao vatreno krštenje. Odlukom Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, Krivaja je morala nastupati u baražu, iako je kao prvak Federalne lige sjever, izborila plasman u Premijer ligu. Nakon šest odigranih kola, rukometaši Krivaje predvođeni Adnanom Đerzićem, zauzeli su prvo mjesto sa skorom od pet pobjeda i jednim porazom.

Tim povodom razgovarali smo sa Adnanom Đerzićem, koji je u razgovoru za naš portal otkrio dojmove nakon nekoliko sedmica provedenih na klupi Krivaje te ciljeve i želje za narednu sezonu.

Prvi tim Krivaje ste preuzeli prije par mjeseca u periodu kada ste pred sobom imali doigravanje za Premijer ligu BiH. U doigravanju vaš tim je osvojio prvo mjesto i plasirali ste se u Premijer ligu BiH. Kako ocjenjujete dosadašnji rad vas i vaših igrača?

Da, pred doigravanje za Premijer ligu preuzeo sam prvu ekipu RK Krivaja sa jednim ciljem, a to je plasman u viši rang nakon 3 godine. Dosadašnji rad igrača prvog tima mogao bih ocijeniti pozitivnim, te biti zadovoljan kako radom i zalaganjem, tako i disciplinom. Sud o mom dosadašnjem radu kao trenera za protekli period dat će javnost, tačnije Upravni odbor kluba, navijači i simpatizeri.

Kroz svoju trenersku karijeru već ste jedan kratki period bili trener prvog tima RK Krivaja, a pored toga radili ste i kao trener Seniorskog tima Ženskog rukometnog kluba Krivaja, RK Žepče, te kao trener mlađih kategorija u RK Krivaja. Da li je preuzimanje prvog tima RK Krivaja za vas dosada najveći izazov u vašoj karijeri, jer znamo da je Krivaja ove godine sastavila respektabilan tim?

U oba navrata angažovan sam u jako teškim trenucima za naš klub, u prvom slučaju jako loša pozicija na tabeli Premijer lige BiH i pokušaj opstanka, a sada u momentu kada igrači nisu trenirali pola godine radi virusa covid 19 sa pritiskom doigravanja i ostvarivanja rezultata sa jakim protivnicima. Protekla tri mjeseca smatram izazovom kojeg smo svi skupa uspješno prošli. Moram istaknuti i rad u ŽRK Krivaja i uvođenju ekipe u Premijer ligu BiH, a onda i izlazak na Evropsku scenu i predstavljanje svoje države također je jedan od izazova u trenerskom poslu, kao i rad na početku egzistiranja RK Žepče i davanje udjela u postavljanju “temelja” tog kluba, i na kraju rad sa mlađim kategorijama u Školi rukometa RK Krivaja i plasman na završnicu državnog prvenstva. Svaki od ovih izazova je specifičan za sebe i dao mi je iskustvo više.

Koji su dometi vaše ekipe i koji cilj ove sezone RK Krivaja ima kao povratnik u Premijer ligu BiH?

Prije svega cilj je stabilizacija kluba u Premijer ligi BiH, borba za što bolju poziciju na tabeli i pokušaj ostvarivanja mjesta u gornjem dijelu tabele. Uporedo sa tim pokušat ću dati priliku mlađim igračima da se što bolje razviju i promovišu.

RK Krivaja ove godine organizacijski izgleda veoma dobro. Kakvi su uslovi za vaš rad kao trenera, kao i vaše ekipe?

U dosadašnjem radu zaista sve pohvale idu na račun rada Upravnog odbora. Organizacijski su sve ispoštovali i obezbjedili zaista dobre uslove kao što su pripreme, oprema, ishrana, isplata hranarina na vrijeme, zdravstveni i rehabilitacijski tretmani i drugo. Igrači su na na pomenute uslove odgovorili osvajanjem prvog mjesta i plasmanom u Premijer ligu BiH što pokazuje da smo jedan tim, te da dobar odnos igrača i uprave donosi uspjeh. Želim da istaknem posebno nekoliko ljudi koji su meni i igračima svakodnevno na usluzi, načelnik Općine Hašim Mujanović bez čije pomoći bi teško sve ovo napravili, predsjednik Upravnog odbora Mensur Sinanović, predsjednika skupštine Zijada Omerovića, podpredsjednik Haris Mujanović, trener i sekretar Enes Avdić, koordinator Haris Galijašević, kao i svi ostali članovi Upravnog i Nadzornog odbora, kao i članovi skupštine.

Znamo da RK Krivaja veliku pažnju posvećuje radu sa mladim igračima. Da li u ovom trenutku ima mladih igrača u vašem timu koji po vama mogu napraviti dobru karijeru?

Okosnicu naše ekipe čine mladi igrači prvenstveno 2000. godište i mlađi, tako da je pred njima nadam se duga i uspješna karijera.

Mnogo klubova u bosanskohercegovačkom rukometu je dalo mladim trenerima šansu da vode Seniorske timove, a jedan od njih ste i Vi. Da li od Rukometnog saveza BiH očekujete da za vas mlade trenere, pa čak i još mlađe trenere konačno krene edukacija za vaše usavršavanje?

Pa prije svega hvala na toj konstataciji “mladi trener”, šalu na stranu još od 2004. godine kada sam počinjao kao pomoćni trener Danielu Riđiću u mlađim selekcijama RK Krivaje pa evo do sada iza mene je dugi period u bavljenja trenerskim poslom, a u cijelom tom periodu znanje se skupljalo isključivo u trenerskim seminarima susjednih zemalja i dostupnim materijalima. Od Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u ovoj cjelokupnoj situaciji ne očekujem puno, pa ni u tom segmentu ulaganja u trenerske edukacije, izuzev ako se UEFA ne odluči ući i u rukometni sport i postaviti pravila kao u fudbalu koje će svi poštovati.

Za kraj. Publika u Zavidovićima dobro poznaje rukomet i u svakoj utakmici očekuje pobjedu. Ove sezone radi Corona virusa najvjerovatnije neće biti na tribinama i pružati vam podršku. Da li imate poručiti nešto vašim navijačima i svima onima koji navijaju za vaš klub?

Naše pobjede i rezultati u proteklom periodu nisu bili potpuni jer na utakmicama nismo doživjeli zajedničku radost i sreću baš zbog igranja pred praznim tribinama. Našoj vjernoj navijačkoj skupini Rockers, našim zavidovićankama i zavidovićanima i svim simpatizerima kluba želim puno zdravlja, da čuvaju svoje najmilije i sebe, te da poštuju naredbe Kriznih štabova kako bi ovo “ludilo zvano corona virus” što prije prošlo i kako bi se napokon mogli svi skupa radovati i uživati u rukometnoj igri.

PRESS RK KRIVAJA

Povezane vijesti: