Haris Mujanović: Budućnost našeg kluba je škola rukometa

Rukometni klub Krivaja u novu sezonu je ušao sa dosta promjena u rukovodstvu, trenerskom kadru i igračima. Posljednjih godina rukometni klub Krivaja spada u red organizovanijih rukometnih klubova u Bosni i Hercegovini, jer i pored Seniorskog tima, koji se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u klubu se ponose i sa školom rukometa, koja je jedna od najboljih u našoj zemlji, a što najbolje pokazuje podatak da ove sezone Krivaja igra uglavnom na domaći pogon.

O trenutnom stanju i planovima za budućnost razgovarali smo sa novim predsjednikom Upravnog odbora RK Krivaja, Harisom Mujanovićem.

Kako ocjenjujete rad RK Krivaja u pripremama za novu sezonu?

“Prije svega želio bih da istaknem da sam počastvovan da mogu obnašati funkciju predsjednika RK Krivaja, jer je Krivaja klub duge i bogate rukometne tradicije. Upravni odbor je od kraja prošle sezone imao mnogo aktivnosti vezanih za unapređenje rada RK Krivaja i pronalaženje sponzora za ovu sezonu. U prvim mjesecima ove sezone susreli smo se sa slabim rezultatima Seniorskog tima, iako smo igračima Seniorske ekipe osigurali kvalitetne uslove za rad, redovna mjesečna primanja, pripreme izvan grada, sportsku oprema i ostale detalje potrebne za kvalitetan rad. Promjenama u trenerskom kadru željeli smo da napravimo iskorak ka boljim rezultatima, te ćemo vidjeti u narednom periodu da li smo odabrali pravi put. Pored unapređenja rada Seniorske ekipe upravni odbor veliku pažnju posvećuje Školi rukometa gdje želimo još više unaprijediti rad, jer moj osnovni cilj, a i čitavog upravnog odbora je da budućnost RK Krivaja zasnujemo na Školi rukometa odakle ćemo “crpiti” igrače za Seniorski tim.

Da li su gradske vlasti i privrednici u Zavidovićima prepoznali dobar rad RK Krivaja?

Kada je riječ o pomoći u radu i sponzorima zahvalio bih se svim sponzorima, koji su podržali rad RK Krivaja za ovu sezonu, a posebnu zahvalnost želim uputiti Gradskoj upravi Zavidovića i gradonačelniku Hašimu Mujanoviću kao i vladi Ze-do kantona, koji su i ove godine najveći sponzor našeg kluba. Međutim sva ta finansijska pomoć je nedovoljna za rad RK Krivaja i naših šest selekcija, te se nadam da će prije svega privredni subjekti našeg grada shvatiti važnost sporta i pomoći nam u radu. Situacija oko poskupljenja svih roba, energenata, nam je dodatno zakomplikovala finansije, te se nadam da ćemo i radi toga imati još veću pomoć svih subjekata u Zavidovićima i Ze-do kantona. Kada uzmemo u obzir broj utakmica, masovnost, organizaciju i promociju mišljenja sam da RK Krivaja kao jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Zavidovićima mora imati veće privilegije i još veća finansijska sredstva. Pored toga želim istaći da svi nivoi vlasti moraju znati koliko je jednom sportskom kolektivu potrebno za funkcionisanje u kojem rangu, te više pomoći rad sportskih kolektiva.

Kada je riječ o finansijama da li ste zadovoljni planom grada Zavidovića za finansiranje sporta?

Prije svega želim da čestitam gradonačelniku i službama, jer su tri najvažnija kluba Rukometni, Nogometni i Ženski rukometni klub izdvojili u budžetu. Mišljenja sam da treba pronaći rješenje da se budžet za sport poveća, te da se i drugi sportski kolektivi nagrade za dobar rad i rezultate. Finansijski plan RK Krivaja za sezonu 2022/23. je oko 260 hiljada KM, gdje sa tim budžetom možemo biti na sredini tabele Premijer lige BiH i nastaviti razvijati Školu rukometa kao bitan segment našeg kluba. S obzirom na stanje sporta u našoj državi, poželjno bi bilo da vlasti u svojim budžetima planiraju i izdvoje klubovima 50% od ukupne potrebe klubova za sezonu, a od klubova tražiti da drugih 50% pronađu članovi upravnih odbora tih klubova. Na ovaj način bi pomogli klubove, ali i podstakli na uspješniji rad i zalaganje predstavnika klubova.


U RK Krivaja Seniorski tim čine učenici, studenti, zaposleni igrači i nezaposleni igrači za koje sportske stipendije i hranarine obezbjeđuje Upravni odbor u saradnji sa sponzorima kluba. Budžetska sredstva koja dobijemo od Grada Zavidovića i Zeničko-dobojskog kantona usmjeravamo za pokriće troškova kotizacija za takmičenja, plaćanje prevoza na gostujuće utakmice, plaćanje troškova organizacije domaćih utakmica, nabavku sportske opreme, pripreme, ishrane na putovanjima, ljekarskih pregleda, medijske promocije i ostale obavezne troškove za funkcionisanje udruženja.

Planovi za budućnost?

RK Krivaja je vjerujte mi jedan veliki sportski kolektiv koja ima preko 150 svojih članova (Seniorski tim, Škola rukometa, Skupština, Upravni i Nadzorni odbor). RK Krivaja će još dugo dugo trajati, jer naša Škola rukometa redovno pravi omladinske reprezentativce i A reprezentativce BiH. Kako sam već naveo RK Krivaja ima 6 selekcije u kojima radi sedam trenera, koji posebnu pažnju posvećuju odgojnom radu sa mladima. Nadamo se da će sve strukture vlasti znati cijeniti ove istinite podatke, jer u klubu imamo pored Seniorskog tima još šest omladinskih selekcija koje svakodnevno imaju svoje aktivnosti. Veliki je posao te sve selekcije organizovati i ispoštovati obaveze prema svima. Veličinu kluba smo pokazali najbolje na skoro održanoj manifestaciju obilježavanja jubileja 70. godina RK Krivaja na kojoj se mogla vidjeti sva snaga i potencijal RK Krivaja.

Želite li nešto dodati za kraj?

Kao što sam već rekao uz dužno poštovanje prema svima, ali grad Zavidovići i svi privrednici trebaju stati uz RK Krivaja, jer je Rukometni klub Krivaja jedan od simbola našega grada. Gdje god da krenete svi naš grad prepoznaju po RK Krivaja, po našim velikanima Jasminu Mrkonji, Đoki Lavrniću, Ivici Dragičeviću, Milenki Lukić, Zvonki Bartoloviću, Edinu Bašiću, Mehi Bašiću, Adnanu Šabanoviću. Nadam se da će se ovakve stvari popraviti u budućnosti i da ćemo RK Krivaja vratiti tamo gdje joj i pripada mjesto, a to je u sami vrh bosanskohercegovačkog rukometa.
Za kraj veliku zahvalnost pored sponzora upućujem roditeljima naših dječaka, svim obrazovnim ustanovama, Domu zdravlja, Policijskoj upravi i svim gradskim službama sa kojima svakodnevno sarađujemo. – izjavio je predsjednik Upravnog odbora RK Krivaja Haris Mujanović

Povezane vijesti: