Kuća slavnih

Đorđe Lavrnić – Zlatna medalja na OI Munchen 1972. godine

Đorđe Lavrnić rođen je 6. lipnja 1946. godine u Komiću kod Udbine, međutim vrlo rano, kao dijete s roditeljima odlazi u Slavoniju. Rukometnu karijeru započeo je u Rukometnom klubu Slatina iz Podravske Slatine. Vrlo brzo je bilo da je Đoko, kako si ga zvali prijatelji, igrač za mnogo jače sredine. Stoga Lavrnić već sa 21 godinu, 1967., mijenja rukometnu sredinu i odlazi u momčad Krivaje iz Zavidovića. Iste godine po dolasku Lavrnića u Zavidoviće, Krivaja je razigravala za prvaka Bosne i Hercegovine u dvije utakmice pobjeđuje Radnički iz Goražda te potom nastavlja kvalifikacije i ulazi u Prvu Saveznu rukometnu ligu.

U Krivaji je igrao punih šest godina i zasigurno je najbolji rukometaš u historiji kluba. Po ulasku Krivaje u Prvu ligu, bilo je malo problema u novoj, jačoj ligi, ali je naredne sezone za trenera došao „veliki“ Vlado Stenzel, i od tada Krivaja postaje stabilni prvoligaš.

Godine 1973. Đorđe Lavrnić, kao zasigurno jedan od tada najboljih ljevorukih igrača na svijetu, mijenja sredinu i odlazi u SR Njemačku, gdje igra do 1981. godine. I u Njemačkoj je bio jedan od najboljih igrača, i gotovo nepogrešiv u izvošenju sedmeraca. Jedno vrijeme sedamdesetih godina prošlog stoljeća je po prosjeku postignutih pogodaka iz sedmeraca bio među najuspješnijim rukometašima svijeta.

Godine 1981. vraća se u Bosnu i Hercegovinu te pristupa ekipi Sloge iz Doboja, gdje je igrao do 1985. godine kada je završio igračku karijeru, da bi odmar potom u istom klubu nastavio kao trener.

Za reprezentaciju Jugoslavije Lavrnić je odigrao 137 utakmica i postigao 468 pogodaka. Krunu igračke karijere doživio je na Olimpijskim igrama 1972. godine u Munchenu, gdje je osvojio zlatnu medalju. Bio je jedan od najboljih igrača te slavne generacije Jugoslavije koja je u Munchenu pokorila svijet.

Pored zlata s olimpijskih igara, Đorđe Lavrnić je osvojio još dvije medalje na velikim takmičenjima. Na svjetskim rukometnim prvenstvima 1970. u Francuskoj i 1974. u DR Njemačkoj, bio je dio reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila brončane medalje.

Đorđe Lavrnić preminuo je 27. studenog 2010. godine u Doboju, gdje je i sahranje na gradkom groblju Šušnjari.

________________________________________________________________________

Jasmin Mrkonja

Jasmin Mrkonja, iako je prvobitno igrao fudbal u FK Krivaja, u svojoj premijernoj rukometnoj utakmici postigao je devet golova, i već tada je bilo jasno o kakvom se rukometnom dragulju radi.

Nakon nastupa za mladu reprezentaciju bivše Jugoslavije, na Svjetskom prvenstvu 1979. u Danskoj i osvajanju srebrene medalje iza jakog SSSR-a, Mrkonja je godinu kasnije nastupio i za olimpijsku selekciju u Moskvi. Tada je reprezentacija Jugoslavije osvojila 6. mjesto

Nakon odsluženja vojnog roka, Mrkonja se jednu sezonu vraća u rodne Zavidoviće, a onda slijedi odlazak u Šabac, gdje će u dresu Metaloplastike ostvariti historijske rezultate.

“Dok sam nastupao za Šapčane, bili smo četiri puta prvaci države od 1985. do 1988. godine, dva puta osvojili Kup, 1985. i 1986. godine, i dva puta smo bili prvaci Evrope, 1985. i 1986. godine. Igrali smo u to vrijeme najljepši rukomet, imali sjajnu generaciju, jednu od najboljih na prostorima bivše države. Ako ne i najbolju”.

Upravo, ta generacija Metaloplastike (Bašić, Vujović, Vuković, Isaković, Portner, Cvetković , Mrkonja) čine okosnicu reprezentacije bivše Jugoslavije, koja će po prvi put biti prvak svijeta.

“To zlato smo osvojili 1986. godine u Švajcarskoj. Nakon zlata sa Olimpijskih igara 1972. u Münchenu i 1984. U Los Angelesu, postali smo i prvaci svijeta u Švajcarskoj. Najbolji i najljepši rukomet se igrao u tadašnjoj Jugoslaviji, kako klupski, tako i reprezentativni”.

________________________________________________________________________

Edin Bašić

Edin Bašić, još je jedan izdanak škole rukometa RK Krivaja. Edin je nekadašnji rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, sjajni srednji bek Chamberyja i jedan od najboljih posljeratnih rukometaša koje je Bosna i Hercegovina imala, rođeni Zavidovićanin.

Bašić je rukometnu karijeru započeo u Krivaji, u rodnom gradu, a nastavio u sarajevskom Željezničaru. Potom je otišao u riječki Zamet, pa još zapadnije, u Švicarsku, gdje je igrao za Endingen, Suhr i Amicitiju iz Ciriha.

U Francusku je preselio 2009. godine, kada ga je doveo Chambery s kojim je tri puta bio nacionalni vicešampion. O kakvom je igraču riječ pokazuje podatak da je tri puta 2011, 2012. i 2013. godine proglašen za najboljeg srednjeg beka francuskog prvenstva. Za osam sezona u francuskoj eliti postigao je 779 golova.

U sezoni 2010/2011 našao se u idealnoj momčadi francuskog šampionata, u društvu Vincenta Gerarda, Michaëla Guigoua, Xavier Barracheta i drugih.

Posljednju sezonu, nakon odlaska iz Chambery-a proveo je u Chartresu odakle i odlazi u igračku penziju. U dresu rukometne reprezentacije odigrao je 60 susreta a ostaće žal za njegovim većim angažmanom u državnom dresu.

________________________________________________________________________

Adnan Šabanović

Adnan Šabanović svoju rukometnu karijeru započeo je takođe u Krivaji, potom je nosio dres sarajevskih klubova Željezničara i Bosne, da bi potom branio za Gračanicu i Izviđač iz Ljubuškog.

Put ga je ponovo doveo u sarajevske “studente”, a onda je uslijedila epizoda u dobojskoj Slogi i zeničkom Čeliku.

Najveći transfer tokom karijere ostvario je u oktobru 2012. godine, kada je potpisao za Atletico Madrid, nekadašnji Ciudad Real. Međutim, sreća mu nije bila naklonjena. Baš u trenutku kada je pružao sjajne partije na golu španskog i evropskog velikana u februaru 2013. godine pretrpio je tešku povredu koljena, koja ga je na duži period udaljila od terena.

Ipak, nije odustao, pa je odmah po oporavku ponovo stao na gol Qatar Sport Cluba, a zatim Krivaje i potom Vogošće u čijem dresu je odlučio okončati igračku karijeru.

Osvojio je dva naslova šampiona BiH sa sarajevskom Bosnom, te tri Kupa. I s Vogošćom je jednom podigao pehar namijenjen pobjedniku Kupa BiH. S Atletico Madridom je uspio doći do trijumfa u Kupu kralja.

Šabanović je u dresu rukometne reprezentacije BiH upisao 79 nastupa.

________________________________________________________________________

USKORO SLIJEDI NADOPUNA!