Mensur Sinanović: Posebnu pažnju posvećujemo radu sa mladima

Rukometni klub Krivaja ove sezone nakon nekoliko sezone izbivanja ponovo se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Nakon jesenjeg dijela sezone, rukometaši Krivaje trenutno zauzimaju osmu poziciju, što je više nego odličan rezultat.

Posljednjih godina rukometni klub Krivaja spada u red organizovanijih rukometnih klubova u Bosni i Hercegovini, jer i pored Seniorskog tima, koji se takmiči u Premijer ligu Bosne i Hercegovine u klubu se ponose i sa školom rukometa, koja je jedna od najboljih u našoj zemlji, a što najbolje pokazuje podatak da ove sezone Krivaja igra uglavnom na domaći pogon.

Osim takmičarskih selekcija veliki pomaci napraviljeni su i u u samoj organizaciji kluba. Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom Upravnog odbora RK Krivaja, Mensurom Sinanovićem.

Kako ocjenjujete rad RK Krivaja u prvom dijelu sezone?

“Prije svega želio bih da istaknem da sam počastvovan da mogu obnašati funkciju predsjednika RK Krivaja, jer je Krivaja klub duge i bogate rukometne tradicije. Upravni odbor je od avgusta mjeseca imao mnogo aktivnosti vezanih za unapređenje rada RK Krivaja i pronalaženje sponzora za ovu sezonu. U prvim mjesecima ove sezone susreli smo se sa “nametnutim baražom” za ulazak u Premijer ligu BiH, koji smo uspješno savladali, te konačno nakon nekoliko godina vratili se u Premijer ligu BiH, gdje se trenutno nalazimo na sredini tabele. Igračima Seniorske ekipe smo osigurali kvalitetne uslove za rad, bazične pripreme izvan grada, sportsku oprema i ostale detalje potrebne za kvalitetan rad.

Pohvalio bih rad igrača i stručnog štaba Seniorskog tima na čelu sa trenerom Adnanom Đerzićem, kao i rad Škole rukometa RK Krivaja, koja je nakon prvog dijela sezone najbolja škola rukometa u Omladinskoj ligi Sjever (liga klubova Ze- Do i tuzlanskog kantona). Pored unapređenja rada Seniorske ekipe upravni odbor je uradio veliki broj aktivnosti vezanih za poboljšanje rada Škole rukometa, jer moj osnovni cilj, a i čitavog upravnog odbora je da budućnost RK Krivaja zasnujemo na Školi rukometa odakle ćemo “crpiti” igrače za Seniorski tim.

Da li su gradske vlasti i privrednici u Zavidovićima prepoznali dobar rad RK Krivaja?

Kada je riječ o pomoći u radu i sponzorima zahvalio bih se svim sponzorima, koji su podržali rad RK Krivaja za ovu sezonu, a posebnu zahvalnost želim uputiti općini Zavidovići i općinskom načelniku gosp. Hašimu Mujanoviću kao i vladi Ze-do kantona, koji su i ove godine najveći sponzor našeg kluba. Međutim sva ta financijska pomoć je nedovoljna za rad RK Krivaja i naših šest selekcija, te se nadam da će prije svega privredni subjekti našeg grada shvatiti važnost sporta i pomoći nam u radu. Situacija oko korona virusa nam je dodatno zakomplikovala financije, te se nadam da ćemo i radi toga imati još veću pomoć svih subjekata u Zavidovićima i Ze do kantona. Kada uzmemo u obzir broj utakmica, masovnost, organizaciju i promociju mišljenja sam da RK Krivaja kao najtrofejniji sportski kolektiv u Zavidovićima mora imati veće privilegije i sigurna financijska sredstva. Pored našeg kluba bogatu tradiciju i zavidne rezultate imaju i Nogometni klub i Ženski rukometni klub, te je nedopustivo da se u istu ravan kod raspodjele sredstava iz općine dovode i boduju ova tri kluba sa ostalim klubovima i sportskim organizacijama.

Ovo govorim iz razloga jer imamo klubove koji postoje nekoliko godina i čiji organi kluba ne funkcionišu, te isti tokom godine mimo sredstava iz budžeta ne obezbijede gotovo ništa. Pored toga želim istaći da općinske vlasti i pojedinci u općinskom vijeću moraju znati koliko je jednom sportskom kolektivu potrebno za funkcionisanje u kojem rangu. Velike financijske razlike imamo naprimjer između samih sportova, između rangova u kojima se klubovi nalaze, razlike između muškog i ženskog sporta itd.. Uzet ću za primjer dva najvažnija sporta u našem gradu rukomet i nogomet. Siguran premijerligaš u rukometu u muškoj Premijer ligi ima potrebu za budžet između 230 i 250 hiljada KM, dok u ženskoj konkurenciji je to između 100 i 120 hiljada KM. Za nogomet taj iznos je veći za igranje u Premijer ligi BiH treba oko 1,5 miliona KM, za igranje u Prvoj Federalnoj ligi oko 300 hiljada KM, a za igranje u drugoj Federalnoj ligi oko 120 hiljada KM. Ovo su neki parametri koje trebaju da znaju ljudi koji odlučuju o sportu u Zavidovićima.

Kada je riječ o financijama da li ste zadovoljni planom općine Zavidovići za financiranje sporta za 2021. godinu?

Prije svega želim da čestitam općinskom načelniku i službama, jer su tri najvažnija kluba koja sam već spomenuo izdvojili u budžetu za 2021. godinu. Kao dugogodišnji sportski radnik mišljenja sam da treba pronaći rješenje da se budžet za sport poveća, te da se i ostali sportski kolektivi nagrade za dobar rad i rezultate. Financijski plan RK Krivaja za 2021.godinu je oko 240 hiljada KM, gdje sa tim budžetom možemo biti na sredini tabele Premijer lige BiH i nastaviti razvijati Školu rukometa kao bitan segment našeg kluba. Mišljenja sam da općinske vlasti trebaju dati klubovima 50% za njihove budžete, a od klubova tražiti da drugi 50% pronađu članovi upravnih odbora tih klubova. Ovo govorim iz razloga, jer postoje klubovi koji samo “žive” od financija koje dobiju od općine Zavidovići, a vrlo malo ili gotovo ništa sakupe članovi njihovih upravnih odbora.

Također želim istaći da pojedini klubovi rade skoro nelegalno, jer godinama nemaju javnu skupštinu što je prema Zakonu o sportu nedopustivo. U RK Krivaja Seniorski tim čine učenici, studenti, zaposleni igrači i nezaposleni igrači za koje sportske stipendije i hranarine obezbjeđuje Upravni odbor u saradnji sa sponzorima kluba. Budžetska sredstva koja obezbijedimo od općine Zavidovići i Zeničko-dobojskog kantona usmjeravamo za pokriće troškova kotizacija za takmičenja, plaćanje prevoza svih selekcija na gostujuće utakmice, plaćanje troškova organizacije domaćih utakmica, nabavku sportske opreme, pripreme svih ekipa, ishrane na putovanjima, ljekarski pregleda, medijske promocije i ostale obavezne troškove za funkcionisanje udruženja….

Planovi za budućnost?

RK Krivaja je vjerujte mi jedan veliki sportski kolektiv koja ima preko 150 svojih članova (Seniorski tim, Škola rukometa, Skupština, Upravni i Nadzorni odbor). RK Krivaja će još dugo dugo trajati, jer naša Škole rukometa redovno pravi omladinske reprezentativce i A reprezentativce BiH. Neka se ni jedan sportski kolektiv u Zavidovićima ne naljuti, ali u svim našim analizama najorganizovaniji smo sportski kolektiv u Zavidovićima. Kako sam već naveo RK Krivaja ima 6 selekcije u kojima radi sedam trenera, koji posebnu pažnju posvećuju odgojnom radu sa mladima. Nadamo se da će sve strukture vlasti znati cijeniti ove istinite podatke, jer u klubu imamo pored Seniorskog tima još šest omladinskih selekcija koje svakodnevno imaju svoje aktivnosti. Veliki je posao te sve selekcije znati organizovati i ispoštovati obaveze prema svima. Klub smo sa tradicijom od skoro 70 godina, a trenutno nemamo svoje prostorije što meni kao predsjedniku kluba nije ni malo drago. Neću optuživati nikoga, ali je RK Krivaja morala sačuvati svoje prostorije ili napraviti nove. Trenutno imamo veoma dobru saradnju sa Hrvatskim kulturnim društvom Napredak u čijim se prostorijama i dvorani nalazimo, te im se ovim putem zahvaljujem.

Želite li nešto dodati za kraj?

Kao što sam već rekao uz dužno poštovanje prema svim, ali grad Zavidovići i svi privrednici moraju stati uz RK Krivaja, jer kako svi znamo dva najveća simbola Zavidovića su Industrijako preduzeća Krivaja i Rukometni klub Krivaja. Gdje god da krenete svi naš grad prepoznaju po RK Krivaja, po našim velikanima Jasminu Mrkonji, Đoki Lavrniću, Ivici Dragičeviću, Milenki Lukić, Zvonki Bartoloviću, Edinu Bašiću, Mehi Bašiću, Adnanu Šabanoviću. Ako RK Krivaja kao drugi najveći simbol našeg grada i ovi zavidovićki velikani nisu zaslužili bolji status u Zavidovićima onda ja kao dugogodišnji sportski radnik mislim da imamo veliki problem u prepoznavanju istinski vrijednosti našeg grada. Nadam se da će se ovakve stvari popraviti u budućnosti i da ćemo RK Krivaja vratiti tamo gdje joj i pripada mjesto, a to je vrh bosanskohercegovačkog rukometa.

Za kraj veliku zahvalnost pored sponzora upućujem roditeljima naših dječaka, svim obrazovnim ustanovama, Domu zdravlja, Policijskoj upravi i svim službama općine Zavidovići sa kojima svakodnevno sarađujemo. Također u ime Skupštine RK Krivaja i predsjednika skupštine gosp. Zijada Omerovića pozivam sve naše zavidovićane, navijače, sportske radnike da u četvrtak 11.02. u 18:00 sati dođu na Redovnu skupštinu, koja će se održati u Sportskom centru RK Krivaja (HKD Napredak). Hvala.

PRESS SLUŽBA RK KRIVAJA

Povezane vijesti: